Het verhaal van de film speelt van 1955 tot 1998.

LIEK ACHTER DE BADDE

Dankzij een rijke, ziekelijke echtgenote wordt Lucas Hospes, een eenvoudige boer uit Westerwolde, herenboer in Eerste Exloërmond. Hij staat op standsverschil. Hij meent dat hij als herenboer alles naar zijn hand kan zetten. Zijn zoon Gerrit mag geen omgang hebben met Mia, de dochter van de boerenknecht. Hij mag het werk van de knecht, zoals de brug voor een schip afdraaien, niet doen. Als hij dat toch een keer doet krijgt de zoon klappen met de leren broeksriem van de boer en wordt verminkt. De zoon haat zijn vader en zet hem op het aardappelland voor schut. Hij wordt geen boer maar gaat naar de HBS in Groningen. Nadat hij zijn vader heeft betrapt op aanranding van de moeder van Mia, besluit hij zijn vader te chanteren.

De boer wordt hoogmoedig, neemt een maîtresse, begint een renstal en leent geld uit. Hij schenkt de gemeente, die het kanaal (de Mond) en wijk wil dempen, een deel van zijn land onder de voorwaarde dat zijn brug (badde) als monument blijft liggen. De boer raakt verstrikt in zijn manier van leven. Hij wordt door zijn maîtresse verlaten. Zijn zoon ontneemt hem alles. De herenboer raakt aan lager wal. Hij is macht en aanzien kwijt. Hij zorgt dat hij een revolver krijgt. Maakt duidelijk dat hij zijn schuldenaren en zoon af wil maken door hun namen op de muur te schrijven en er een streep door te trekken. Zorgt ervoor dat zijn zoon dit te zien krijgt. Schiet zich een kogel door de kop, maar zoon wordt verdacht van moord op zijn vader. Blijkt de laatste boze zet van zijn vader te zijn. Door studie en erfenis wordt Gerrit een man van de wereld, maakt van de renstal een succes. Als dat minder wordt, verkoopt hij alles behalve de boerderij, en gaat een paar jaar op reis. Terug in Nederland begint hij een hennepkwekerij met als doel, er weet te kweken met een hoog THC gehalte, geschikt voor medicinaal gebruik.

Mia heeft van het arbeidershuisje, de ouderlijke woning naast de boerderij van Gerrit, haar buitenverblijf gemaakt. Ze is advocaat geworden en getrouwd met Nico, de beste vriend van Gerrit. Het huwelijk is stuk doordat Nico junk is geworden. Mia en Gerrit beginnen een relatie. Nico wil niet scheiden. Hij mag Gerrit helpen met de hennepkwekerij. Mia en Gerrit geven de junk, die zwaar suikerpatiënt is, veel drank en drugs en hopen dat hij daaraan dood gaat. Op een dag, onder invloed van drank en drugs, begint Nico ruzie te zoeken met Gerrit. Deze duwt de junk omver die met zijn hoofd de grond raakt en bewusteloos blijft liggen. Gerrit wil hem helpen en gaat naar de boerderij om een verbanddoos te halen. Terwijl Gerrit weg is, haalt Mia een spuit met insuline en geeft haar man een overdosis die daaraan sterft. Gerrit en Mia gooien het lijk achter de badde zodat die daar door de buurman zal worden gevonden. Als de politie de volgende dag het lijk ophaalt wordt de hennepkwekerij in de boerderij ontdekt. Mia is bevriend met de hoofdcommissaris en zegt dat ze Gerrit niet gaat verdedigen maar dit overlaat aan haar kantoorgenoot. Alle aandacht van de politie gaat nu naar de rijke boerenzoon met zijn hennepkwekerij waardoor de moord op de junk naar de achtergrond verdwijnt. Het wordt als ongeluk afgedaan omdat de patholoog in zijn rapport schrijft dat het stoffelijk overschot veel alcohol, cocaïne en insuline bevatte en er daardoor hartstilstand is opgetreden. De rechtbank oordeelt mild omdat Gerrit het geld niet nodig had en de teelt van hennep voor medicinaal gebruik was. Gerrit krijgt een lichte celstraf. Met het geld dat verdient is met de kwekerij en de verkoop van bezittingen wordt in Frankrijk een kasteeltje gekocht waar Mia en Gerrit nog lang en gelukkig leven. Misdaad loont dan toch en een perfecte moord schijnt mogelijk te zijn.

Let op redactie! Alle foto's zijn gemaakt door Marloes Hoekema (Als de naam van de fotograaf bij de foto's wordt geplaatst dan is het gratis. Als de naam niet wordt geplaatst dan wordt er 250 euro per foto in rekening gebracht door de stichting Grunneger film die het bedrag overmaakt aan de fotograaf)

foto Marloes Hoekman

Herenboer Lucas Hospes met hooivork wil zijn zoon Gerrit niet meer op zijn erf. Boerenknecht Jan Gerdes kijkt verschrikt toe

foto Marloes Hoekman

Zoon Gerrit Hospes neemt de boerderij en renstal van zijn vader over en heeft groot succes

foto Marloes Hoekman

De kroeg van Barend Kastelijn, met sigaar is een hoerenkroeg geworden waar herenboer Hospes een maîtresse weet te versieren en rondje na rondje geeft om de grote bink uit te hangen. Ook leent hij geld aan duistere figuren om aanzien te winnen. Naar het geld én de maîtresse kan hij uiteindwelijk fluiten waardoor hij zich een kogel door de kop schiet.

foto Marloes Hoekman

Herenboer Lucas Hospes in de film LIEK ACHTER DE BADDE gespeeld door hoofdrolspeler Nico van der Wijk